Veel mensen willen graag energie besparen, maar weten niet hoe ze dat zouden moeten doen. Waar moet je nu beginnen? Wat helpt, en hoeveel helpt het dan eigenlijk?

Om er achter te komen hoe je kunt besparen moet je dus eerst weten waarop je kunt besparen. Een spaarlamp is leuk, maar hoeveel helpt het nou concreet? Een computer die wel aanstaat maar niet gebruikt wordt verbruikt stroom, maar hoeveel dan? Foto's kijken met je screensaver; Leuk, maar hoeveel stroom verbruikt dat eigenlijk ten opzichte van een monitor die op standy staat, of misschien zelfs uit?

Hier kun je vinden hoeveel de apparaten bij jou in huis echt kosten. Dus niet hoeveel watt iets zou kunnen verbruiken, maar hoeveel stroom het echt verbruikt en wat dat je dan in Euro's per dag/maand/jaar kost. En als je weet wat iets kost, weet je ook hoeveel je ermee zou kunnen besparen!

Maar niet alleen thuis is het interessant hoeveel je energieverbruik eigenlijk kost. Ook zakelijk kan het erg interessant zijn. Neem bijvoorbeeld een server waarop je je spullen opslaat. Of als je een colocatieprovider hebt die je de stroomkosten van jouw servers doorberekent? Als je weet hoeveel stroom je server verbruikt kun je de Kostencalculator gebruiken om de maandelijkse kosten uit te rekenen.

Weet jij al hoeveel watt jouw apparaat verbruikt en wat je prijs per kWh is? Vul dan snel die gegevens in in de Kostencalculator